maandag 24 januari 2011

Navigare necesse est*

(*varen is noodzakelijk) Mijn jaren als matroos.

Theo Billekens werd geboren in 1937 in Venray, een klein dorpje in Limburg. Hij is de zevende van acht kinderen in een redelijk welgesteld katholiek middenstandgezin.

Na zijn diensttijd bij de Koninklijke Marine, wordt hij matroos op de Kleine Handelsvaart. In de jaren tussen 1958 en 1964 reist hij de hele wereld over en samen met zijn maten beleeft hij verschillende avonturen en leert hij alles over het leven aan boord van een schip.

In 1964 trouwde hij en zocht hij een baan aan de wal. Hij verhuisde naar Noord Holland en ging bij de Hoogovens werken. Daar werkte hij tot aan zijn vervroegde uittreding met 55 jaar.

In de jaren die volgden deed hij vrijwilligers werk bij verschillende organisaties, en volgde hij diverse cursussen. In één daarvan leerde hij verhalen schrijven. Omdat de verhalen uit zijn tijd op zee hem altijd bleven bezighouden, besloot hij om die op papier te zetten.

Het resultaat daarvan is het boek 'Navigare necesse est' (varen is noodzakelijk) waarin hij zijn leven als matroos op de Kleine Handelsvaart beschrijft.

Dit boekje is te bestellen via pbillekens@xs4all.nl
(5,- + 2,- verzendkosten = 7,-)

1 opmerking:

  1. Heb met zeer veel interesse Theo's boek gelezen. Ik heb er van genoten. Het is alsof hij naast je zit en onder het genot van een heerlijk pilsje je al deze prachtige verhalen vertelt.
    Veel van zijn Europeesche en Afrikaanse havens heb ik in mijn jeugd ook bevaren en tijdens het lezen kwamen er weer veel herinneringen boven. Ook "Papa" in Hull heb ik bezocht.
    Een knap werk, een prachtig boek van een veelzijdig schrijver.

    Broer Jan

    BeantwoordenVerwijderen